Route

Alles over brede voeten: oorzaken, klachten, welke schoenen en tips

Blog

We kunnen het niet genoeg benadrukken: voeten zijn er in alle soorten en maten. Of je nu een lange of een korte voet hebt, een brede of een smalle, een gezonde voet komt in vele variaties. Misschien is het aangeboren, of misschien zijn je voeten in de loop van de tijd breder geworden.

Het kan hoe dan ook erg lastig zijn om geschikte schoenen te vinden als jouw voeten breder zijn dan normaal. Op deze pagina vind je veelgestelde vragen, tips, handige weetjes en helpen wij je met het vinden van geschikte schoenen voor brede voeten. Dit zijn de onderwerpen die we behandelen:

1. Wanneer heb ik brede voeten?
2. Verschillende oorzaken
3. Wat te doen tegen brede voeten?
4. Welke breedtemaat heb ik nodig?
5. Welk merk voor brede voeten?
6. Schoenen voor brede voeten
7. Ook nog eens steunzolen?
8. Extra tips voor meer loopplezier

Wanneer heb ik brede voeten?

Heb ik brede voeten of niet? Misschien heb je zelf al een vermoeden.

Breed of smal, vaak hangt het af van het merk schoenen. Als je in de winkel moeite hebt met het kopen van schoenen omdat het vaak aan de voorkant te strak zit, heb je waarschijnlijk een bredere voet dan gemiddeld.

Heb ik een brede voet? Penninx Schoenen

Heb je een dikkere voet omdat je vocht vasthoudt? Dan heb je ook een bredere voet dan gemiddeld. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht.

Bij een knobbel, ook wel bekend als hallux valgus, heb je ook een bredere voet dan gemiddeld. Eventuele klachten aan de knobbel kunnen eenvoudig worden verminderd door schoenen met het juiste bovenmateriaal en de juiste breedtemaat. Bij stugger bovenleer kan zijn dat je in het begin geen last hebt, maar vaak komen er later problemen.

Oorzaken van brede voeten

Voeten komen in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende oorzaken van brede voeten zijn:

Aangeboren: misschien zijn er in jouw familie meerdere mensen met last van brede voeten. De kans is groot dat je het van hen hebt. Niks is erfelijker dan voeten.
Leeftijd: voeten worden over het algemeen met de jaren breder vanwege het doorzakken van de voet. Dit komt omdat de banden en pezen in je lichaam losser worden naar mate je ouder wordt.
Verkeerde schoenen: 1 op de 3 ontwikkelt voetproblemen door het lopen op schoenen die niet passen bij de lengte en/of breedte van de voet.
Zwelling: vanwege de medische aandoening ‘Oedeem’ gaat de voet zwellen. Daardoor worden de voeten breder. De zwelling kan afnemen zodra het probleem is behandeld.

Wat te doen tegen brede voeten?

Helaas kun je brede voeten niet smaller maken. Maar voorkomen dat de voet nog breder wordt kan wel.


Brede voeten? Minder op blote voeten lopen

Door minder op blote voeten te lopen zakt de voet minder door. Daardoor worden de voeten dus ook minder breed. Een schoen met sluiting en ondersteuning van de voet voorkomt dat hij extra uitzakt. Trek dus wat vaker je stevige schoenen aan met goed voetbed en houvast.

Welke breedtemaat heb ik nodig?

Speciaal voor de bredere voet bestaan er schoenen in breedtematen. De breedtemaat zegt iets over de verhouding tussen de lengte en de breedte van de voeten.

Voor de brede voet is er de keuze uit drie verschillende wijdtematen;

H-wijdte: iets breder dan gemiddeld.
K-wijdte: extra brede wijdte.
M-wijdte: extra breedte, vaak uitgevoerd in soepel materiaal voor ontlasting van de geïrriteerde voet.

Welke breedtemaat heb ik nodig? Penninx Schoenen

Deze verschillende wijdtematen in combinatie met twaalf verschillende lengtematen voor zowel dames als heren, maakt dat er voor elke voet een passende schoen te vinden is. Het aanbod van dit soort schoenen is vrij exclusief en alleen te vinden in de betere schoenenwinkel.

Welke breedtemaat jij nodig hebt hangt af van de volgende factoren:

Leestvorm: een schoen met spitse neus valt minder breed dan een met een ronde neusvorm.
Type bovenleer: hoe stugger het bovenleer van de schoen hoe meer last je kunt krijgen, dus pak in dat geval een breedtemaat groter.
Ritsen: erg handig, maar als je er geen gebruik van maakt raden wij aan om een schoen te pakken zonder rits. Een rits zorgt namelijk voor minder sluiting en dus losser aan de voet. Let hierop bij het kiezen van je breedtemaat.
Hoogte van de schoen: de juiste breedtemaat heeft voldoende teen- en wreefhoogte. Is een schoen dus platter van model, dan wordt dit voor een brede voet snel te krap.

Hoe bepaal ik de juiste breedtemaat?

Veel mensen denken dat ze altijd dezelfde breedtemaat nodig hebben. Het is helaas niet zo dat een H-leest altijd past voor jou. Kom daarvoor liever langs bij een specialist met verstand van voeten en schoenen.

Welk merk voor brede voeten?

De merken die geschikt zijn voor de bredere voet zijn onder andere Durea, Waldläufer en Piedi Nudi voor de dames. Voor heren zijn Gijs, Floris van Bommel en Ströber de beste opties.

Zelfs in wandelschoenen van het merk Meindl en werkschoenen van het merk HKS zijn er verschillende opties te verkrijgen voor de brede voet.

Het kan soms lastig zijn om een goed passende schoen te vinden voor jouw brede voeten. Maar het is zeker niet onmogelijk Je moet alleen even weten waar je moet zoeken. Benieuwd welke merken wij nog meer hebben? Kom naar onze winkel of bekijk ons merkenoverzicht.

Een greep uit onze merken

Schoenen voor brede voeten

Schoenmerken die gespecialiseerd zijn in breedtematen zijn de modieuze tour op gegaan. Sportieve, modische schoenen er tegenwoordig in alle soorten. Wij hebben een lijstje gemaakt van onze favoriete sneakers, laarsjes en sandalen voor brede voeten.

Sneakers voor brede voeten dames
Sneakers voor dames met brede voeten

Sneakers voor brede voeten heren
Sneakers voor heren met brede voeten

laarsjes voor brede voeten dames
Onze favoriete laarsjes voor brede voeten

sandalen voor brede voeten dames
Onze favoriete sandalen voor brede voeten

Een kijkje in onze collectie

Ook nog eens steunzolen?

Wij krijgen regelmatig klanten die brede voeten hebben én steunzolen dragen. Hoeft niet moeilijk te zijn, als je tenminste de juiste schoen hebt.

Gelukkig hebben wij een collectie waarbij 9 op de 10 schoenen een uitneembaar voetbed heeft. Handig, want dat zorgt ervoor dat je ruimte vrijmaakt voor je eigen zooltjes. Eerst zien dan geloven? Kom gezellig langs in onze winkel dan adviseren onze schoenspecialisten je graag.

Schoenen met uitneembaar voetenbed - geschikt voor steunzolen

3 extra tips voor meer loopplezier

Tip 1: De grootste fout die wordt gemaakt bij het kopen van schoenen is het aanschaffen van de verkeerde maat. Met name voor een brede voet kan het nog wel eens mis gaan.

In de winkel zien wij regelmatig klanten binnenkomen die op te smalle schoenen lopen. Door het dragen van een te kleine schoen ontstaan onder andere drukplekken en blaren. Daarnaast kunnen door knellende schoenen verschillende ernstige voetproblemen ontstaan zoals een knobbel of andere voetproblemen.

penninx-hallux
Knobbel (hallux valgus)

Tip 2: Aan de andere kant wordt er vaak gekozen voor een te grote schoen door mensen met brede voeten. Het voordeel is dat de schoen niet knelt in de breedte. Het nadeel is dat de schoen geen ondersteuning meer biedt. Een goed passende schoen heeft de juiste lengtemaat. Daardoor zit de ondersteuning van het voetbed op de goede plek.

Tip 3: Ook voldoende ruimte rondom de voet is erg belangrijk. De schoenen moeten aansluiten, maar niet te strak zitten. Hierbij letten we vooral op de ruimte bij de voorvoet en de aansluiting rondom de hiel. Het allergrootste aandachtspunt voor de brede voet is dus het opmeten van de voeten.

Hoe meet je de breedte van de voet

In een goede schoenenzaak worden de voeten opgemeten in zowel de lengte als de breedte. Daarnaast wordt de stand van de voeten en de manier van lopen bekeken. Dit alles bij elkaar opgeteld geeft een compleet beeld van wat de voeten nodig hebben. Vanuit daar kan er een goed schoenadvies worden gegeven.

Kom langs in onze winkel of neem contact op voor vragen.

Route

 

← Terug naar overzicht