Route

Wat is een hallux valgus & hoe kan ik de pijn verminderen?

Blog

In deze blog vertelt Marieke jou alles over de hallux valgus, hoe de pijn aan deze knobbel te verminderen is en hoe je de juiste schoenen kiest.

Wat is hallux valgus?

Regelmatig zien wij klanten bij ons in de winkel die last hebben van een pijnlijke knobbel op de zijkant van hun voet. In medische termen spreken we dan over een hallux valgus. De grote teen wijst in dat geval richting de andere vier tenen, waardoor een grote knobbel ontstaat aan de zijkant van de voet. Deze knobbel, oftewel knok, kan veel klachten veroorzaken.

penninx-hallux
Dit is een hallux valgus

De knok is ontstaan door de scheefstand van de grote teen en is erg gevoelig voor irritatie. Dit omdat er vaak continu wrijving is van de schoenen. Slecht passende schoenen drukken op de knok waardoor roodheid en pijn ontstaat. In het ergste geval met irritatie van het kraakbeen of een slijmbeursontsteking tot gevolg. Ook zien we soms dat de tweede en derde teen over elkaar zijn gaan liggen vanwege de druk van de grote teen en dat maakt schoenen kopen nog lastiger.

wat-is-hallux-valgus_penninx

Normale voet en een voet met hallux valgus

Oorzaak hallux valgus

Het ontstaan van een hallux valgus kan verschillende oorzaken hebben. Over het algemeen kunnen we stellen dat vrouwen en ouderen een grotere kans hebben op de ontwikkeling ervan. Bij mensen die al op jonge leeftijd klachten krijgen, speelt vaak een erfelijke factor. Ook geven bepaalde voetproblemen meer kans op een hallux valgus.

Het soort schoenen dat gedragen wordt heeft een grote invloed op het ontstaan van de pijnklachten. Te smalle schoenen, hooggehakte schoenen of schoenen met spitse neuzen zorgen voor verergering van de klachten. Anderzijds kan het van jongs af aan dragen van goed passende schoenen ervoor zorgen dat de voorvoet en knok pijnvrij blijven.

Ons eerste advies aan onze klanten is dan ook altijd: “Kies schoenen die passen bij de voeten.” Voetklachten zoals een hallux valgus voorkomen lees je ook terug in onze blog: vijf redenen waarom de juiste schoenmaat belangrijk is.

Welke schoenen voor hallux valgus?

Door het dragen van een goed passende schoen, kan het grootste gedeelte van de klachten vrij makkelijk worden opgelost. Soepel of zelfs elastisch bovenmateriaal, zorgt ervoor dat er geen druk meer komt op de geïrriteerde knok. Een brede leest geeft voldoende ruimte bij de tenen, zodat verergering voorkomen wordt.

De keuze voor een stevige zool zorgt ervoor dat de pijnlijke voet tijdens het lopen beter wordt ondersteund, waardoor de pijn direct minder wordt. Als gespecialiseerd schoenenwinkel kunnen wij helpen bij het maken van de beste keuze voor schoenen bij gevarieerde pijnklachten.

4x brede schoenen voor hallux valgus

1. Durea maakt hippe schoenen die geschikt zijn voor een hallux valgus. Vanwege het wijdtematen systeem zijn er schoenen die voldoende ruimte voor de hallux valgus geven. Kijk hierbij specifiek naar een H- of K leest. Bij voorkeur een schoen die strechmateriaal aan de binnenzijde van de schoen heeft. Dit geeft extra speling, maar is toch lekker stevig aan de voet waardoor je geen vermoeide voeten krijgt.

Sneakers voor brede voeten dames
Durea schoenen voor hallux valgus

Durea met stretchmateriaal voor hallux valgus
Durea met stretchmateriaal

2. Waldlaufer is een Duits merk, gespecialiseerd in het maken van pasvorm schoenen met breedtematen. Vanwege de zachte materialen is dit merk zeer geschikt voor een hallux valgus. Kom ze eens passen in onze winkel en voel zelf het comfort. De ‘Orthotritt’ collectie heeft stretchmateriaal wat extra ruimte biedt voor een hallux valgus of hamertenen.

3. In onze schoenenwinkel is er veel vraag naar Xsensible schoenen. En terecht! Ze zijn heerlijk comfortabel en meestal geschikt voor een brede voet of hallux valgus. Kies bij voorkeur een H-wijdte met strechmateriaal.

Xsensible schoenen voor hallux valgus
Xsensible schoenen voor hallux valgus

4. Heb je een lastige voet? Dan zijn Wolky schoenen vaak een goed idee. Kijk wel goed welk model past bij jouw voet. Wolky is namelijk niet altijd breed genoeg voor een hallux valgus. Ons advies bij een hallux valgus is om Wolky’s te proberen met op zijn minst zacht en soepel leer, het liefst suéde of nubuck materiaal.

Snel de pijn verminderen?

Pijn verminderen aan hallux valgus? Om de ergste pijn te verlichten hebben we ook een heel fijne crème in ons assortiment die verkoelend en doorbloedend werkt en de irritatie verminderd.

Gelukkig kunnen wij vrijwel alle pijnklachten veroorzaakt door de hallux valgus verhelpen met een goed passend paar schoenen, maar is er onverhoopt toch een aanvullende behandeling nodig, dan kunnen wij u doorverwijzen.

Blijf dus niet langer lopen met pijnklachten, want ons deskundig personeel staat graag met raad en daad klaar. Bekijk onze werkwijze of kom gezellig langs in onze winkel!

Route

 

personeel_penninxschoenen
Bekijk hier hoe klanten onze winkel beoordelen.

← Terug naar overzicht