Route

Schoenen voor klompvoeten: Welke zijn geschikt?

Blog

Goede schoenen voor klompvoeten zijn essentieel voor diegenen die geboren worden met deze unieke standsafwijking. Een klompvoet is een specifieke aandoening waarbij de voet naar binnen is gedraaid of gekanteld. Hoewel een effectieve behandeling de kans op blijvende klachten minimaliseert, is het kiezen van de juiste schoen cruciaal.

In dit artikel duiken we dieper in de behandeling van klompvoeten, waar je op moet letten bij het kiezen van schoenen en welke merken het meest geschikt zijn voor deze voetafwijking.

Item Highlights
Klompvoet – Afwijkende stand van de voet
– Voet is naar binnen gedraaid
Schoenkeuze – Kies voor schoenen met uitneembare voetbedden voor steunzolen
– Goede hielversteviging is cruciaal
– Juiste lengte- en wijdtemaat voor comfort
Aanbevolen merken Durea en Gijs voor volwassenen
Twins & TrackStyle en Piedro voor kinderen
Behandeling & schoenen – Brace aangemeten na eerste behandeling
– Aangepaste steunzolen mogelijk nodig

Wat is een klompvoet?

Het woord klompvoet wordt in de volksmond vaak gebruikt voor elke voet met een afwijking. Onterecht, want slechts 200 kinderen per jaar worden geboren met één of twee klompvoetjes: een standsafwijking waarbij de voet naar binnen gedraaid of gekanteld staat.

Wat is een klompvoet?

Bij een adequate behandeling is de kans op blijvende (pijn)klachten erg klein. Wel zal er altijd een aanpassing in de schoen nodig zijn om makkelijk te kunnen lopen.

Behandeling van klompvoeten

Na de eerste intensieve behandeling in het ziekenhuis, zal er vaak een brace aangemeten worden. Deze versteviging ondersteunt de voet en het onderbeen in het aannemen van een goede stand. Deze brace wordt een voorgeschreven aantal uren per dag gedragen. Soms is het nodig om aangepaste steunzolen in de schoenen te dragen.

Schoenen voor klompvoeten: waar moet je op letten?

  1. In het geval er steunzolen zijn aangemeten, is het belangrijk om schoenen te kiezen met uitneembare voetbedden. Op deze manier kunnen de op maat gemaakte zolen de optimale ondersteuning bieden.
  2. De schoenen moeten voorzien zijn van een goede hielversteviging: contrefort. Deze versteviging helpt je voet om netjes recht in de schoen te staan.
  3. Kies voor de juiste lengte- en wijdtemaat. Omdat de voet ook na de behandeling nog een standsafwijking kan laten zien, is hij gevoeliger voor irritaties en blaarvorming. Dit is te voorkomen door samen met je gespecialiseerde schoenadviseur te kiezen voor een goed passende schoen. Indien nodig kan deze ook kleine aanpassingen maken in je schoenen voor een nog betere pasvorm.

 

Welke schoenen zijn geschikt voor een klompvoet?

Het Nederlandse merk Durea voor dames en hun herenlijn Gijs is zeer geschikt voor voeten met een standsafwijking. Al hun modellen zijn voorzien van een uitneembaar voetbed. Daarnaast worden ze gemaakt in een grote range lengtematen en vijf verschillende wijdtematen.

Herenschoenen voor klompvoeten-Gijs

Voor kinderen zijn de merken Twins/TrackStyle en Piedro erg geschikt. Deze merken geven de voeten voldoende ondersteuning en worden gemaakt voor de extra smalle tot de extra brede voet. Eventueel kan een podotherapeut advies op maat geven.

Kinderschoenen voor klompvoeten-twins-trackstyle

Veelgestelde vragen over klompvoeten en schoenen

Wat te doen tegen klompvoet?

Na de geboorte en de eerste behandeling in het ziekenhuis, wordt vaak een brace aangemeten die helpt bij het aannemen van een goede voetstand. Deze brace wordt voor een voorgeschreven aantal uren per dag gedragen. Soms zijn er ook aangepaste steunzolen nodig.

Hoe herken je een klompvoet?

Een klompvoet is een standsafwijking waarbij de voet naar binnen gedraaid of gekanteld staat. Het is dus te herkennen aan de unieke positie en draaiing van de voet.

Wat is de oorzaak van een klompvoet?

De exacte oorzaak van klompvoeten is vaak lastig vast te stellen. Zowel omgevingsfactoren als erfelijke factoren spelen een rol in de ontwikkeling ervan. Jongens hebben een hogere kans op een klompvoet dan meisjes. Bepaalde syndromen kunnen ook klompvoeten als een symptoom hebben, wat de klompvoet kan laten verschillen van een ‘normale’ klompvoet.

Zijn klompvoeten erfelijk?

Ja, erfelijke factoren kunnen een rol spelen bij klompvoeten. Als bijvoorbeeld een jongetje met een klompvoet een broertje krijgt, heeft dat broertje 2,5% kans op een klompvoetje. Als een meisje met een klompvoet een broertje krijgt, is de kans 6,25% en bij een zusje 2,5%.

Echter, niet alleen erfelijkheid, maar ook omgevingsfactoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van klompvoeten.

Wat zijn de beste schoenen voor moeilijke voeten?

Voor mensen met een moeilijke voet zijn de Nederlandse merken Durea (voor dames) en Gijs (herenlijn) zeer geschikt. Ze hebben een uitneembaar voetbed en bieden veel verschillende maten.

Voor kinderen zijn Twins & TrackStyle en Piedro merken die goede ondersteuning bieden en geschikt zijn voor verschillende voetbreedtes.

← Terug naar overzicht