Route

Nubuck schoonmaken en onderhouden: Stap-voor-stap handleiding

Blog

Regelmatig onderhoud aan je nubuck schoenen is noodzakelijk om ze soepel en netjes te houden. Herinner je je nog die rijen schoenen in de keuken van je ouders of grootouders iedere zaterdag? Vroeger was schoenen poetsen vaste prik, maar tegenwoordig is het een uitstervend fenomeen.

Als schoenenliefhebbers vinden wij dat jammer, want met een beetje aandacht verleng je de levensduur van je nubuck schoeisel aanzienlijk. Dat het juiste onderhoud weinig tijd en moeite kost, lees je in deze blog.

Belangrijke informatie:

Omschrijving Details
Wat is nubuck? Oorspronkelijk glad leer dat is opgeruwd voor een fluweelachtige uitstraling.
Stap 1. Nubuck schoenen reinigen Gebruik Collonil Clean & Care foam met een zachte borstel; voor hardnekkige vlekken een nubuck gum of Cleaner.
Stap 2. Nubuck materiaal voeden Na reiniging, gebruik Nubuk+Textile kleurverzorging voor eventuele vale of kale plekken.
Stap 3. Bescherming nubuck schoenen Breng een vuil- en vochtwerende laag aan met Collonil Carbon Pro spray.
Investering in verzorging Schaf een nubuck verzorgingskit aan bij de aanschaf van nieuwe schoenen voor langdurige verzorging.

 

Wat is nubuck?

Nubuck schoenen verzorgen

Nubuck is van oorsprong glad leer dat om esthetische redenen is opgeruwd. Door deze behandeling krijgt het materiaal een zachte, fluweelachtige uitstraling die op suéde lijkt. Voor suéde schoonmaak tips, check deze gids >

Nubuck is een stevige leersoort die bij het juiste onderhoud jarenlang mooi blijft. Vanwege de duurzaamheid en het comfort wordt nubuck veel gebruikt door schoenfabrikanten.

Nubuck heeft echter één nadeel: door het opschuren van het materiaal, is nubuck iets gevoeliger voor vuil en vlekken dan bijvoorbeeld glad leer. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen door het gebruik van de juiste onderhoudsmiddelen.

Stappenplan Nubuck schoonmaken en onderhouden

Bekijk het onderstaande stappenplan of bekijk onze video voor een duidelijk beeld van het proces.

Stap 1) Nubuck schoenen schoonmaken

Hoe reinig je nubuck schoenen? - 1

Een goede onderhoudsbeurt start altijd met het reinigen van de schoenen. In het geval van nubuck kies je voor een milde reiniging zoals de Collonil Clean & Care foam.

Deze schuimende reiniger verdeel je met een zachte borstel over je schoenen, waarna het vuil oplost en makkelijk af te nemen is met een schone doek.

Tip: Mocht er onverhoopt een hardnekkige vlek diep in het nubuck zijn getrokken, gebruik dan onze Cleaner. Een nubuck gum voor de hardnekkige vlekken.

Stap 2) Nubuck materiaal voeden

Nubuck schoenen voeden met Collonil Nubuck+Textile

Wanneer je ervoor hebt gekozen om de schoenen schoon te maken met onze Clean & Care foam, dan zul je zien dat de schoenen al een flinke opfrisbeurt gekregen hebben. De foam bevat namelijk veel ingrediënten die het nubuck soepeler en mooier maken.

Mochten er door het dragen vale of kale plekken zijn ontstaan, breng die dan op kleur met een vloeibare kleurpoets, speciaal voor nubuck: Nubuk+Textile kleurverzorging. Deze gebruiksvriendelijke poets is aan te brengen met een klein sponsje en trekt snel in.

Stap 3) Collonil Carbon Pro voor nubuck schoenen

Nubuck schoenen beschermen - inspuiten met Carbon Pro

Vanwege de unieke eigenschappen van nubuck is bescherming de belangrijkste stap in het onderhoudsproces. Geef je schoenen een extra vuil- en vochtwerende finishlaag met de Carbon Pro spray om hardnekkige vlekken in het vervolg te voorkomen.

Bekijk ook onze andere onderhoudsgidsen voor:

Glad leer onderhouden
Onderhoud van moeilijke materialen
Wandelschoenen & GORE-TEX materialen
Schoenzolen wit maken 
Algemene schoenverzorging tips

Nubuck schoonmaken? Investeer in een verzorgingskit

Met slechts een kleine verzorgingskit, kan je de levensduur van je schoenencollectie flink verlengen. Investeer dus meteen bij aanschaf van een paar in de juiste onderhoudsmiddelen en geniet nóg langer van je nieuwe schoenen.

← Terug naar overzicht