Route

Alles over het onderhoud van Gore-Tex schoenen

Blog

Hoe onderhoud je Gore-Tex schoenen? Voor we het gaan hebben over de behandeling van Goretex, leggen we je uit wat het precies is en wat de functie er van is.

Wat is de functie van Gore-Tex?

Gore-Tex is een waterdicht membraan dat tussen de binnen- en buitenvoering van de schoen zit. Het membraan zorgt ervoor dat het vocht van binnen wel naar buiten kan maar niet andersom. Hoe werkt dat precies?

In het membraan zitten allemaal hele kleine gaatjes. Die gaatjes zijn precies groot genoeg voor een druppel transpiratievocht, maar te klein voor een regendruppel. Om die reden is de schoen ademend maar toch waterdicht.

Gore-Tex zie je meestal terug in wandelschoenen, omdat dit type schoenen vaak veel te voorduren heeft. Bekijk hieronder de functie van het Goretex membraan.

Hoe onderhoud je Gore-Tex schoenen?

Het bovenmateriaal van je Gore-Tex gevoerde wandelschoenen moet regelmatig gereinigd en gevoed worden. Door vuil te verwijderen en het leer of nubuck te voeden met geschikte schoenpoets, blijft het materiaal soepel en comfortabel aanvoelen aan de voet.

Wandelschoenen die vaak doornat worden, kunnen stug worden en daardoor minder prettig gaan lopen. Voorkom dit door eerdergenoemde beschermingsspray te gebruiken.

Door de Gore-Tex voering krijgt water geen kans om de schoenen binnen te komen. Wel is het belangrijk om ze tussen de draagbeurten door voldoende te luchten.

Eventueel transpiratievocht heeft tijd nodig om de schoenen te verlaten. Dit proces is te versnellen door ze open weg te zetten, liefst met houten schoenspanners en de binnenzooltjes eruit gehaald.

Bewaar wandelschoenen liever niet in een gesloten doos of schoenenkast wanneer ze niet volledig droog zijn. Lees ook onze blog over het onderhoud van wandelschoenen en hoe je de levensduur eenvoudig kunt verlengen. >> Lees onze tips.

Zorg voor je schoenen, dan zorgen zij voor jou

Wanneer je je wandelschoenen met Goretex voering niet op de juiste manier verzorgt, zal je op termijn toch natte voeten krijgen waarbij het vocht van binnenuit komt in plaats van buitenaf.

Op zoek naar nieuwe wandelschoenen? Lees ons advies in deze blog, of kom langs in onze winkel!

Route

 

← Terug naar overzicht