Route

Hoe onderhoud je GORE-TEX schoenen? Tips & Tricks

Blog

Een materiaal dat je steeds vaker ziet in onze collectie is GORE-TEX. Een materiaal dat zijn oorsprong heeft in de outdoorwereld en tegenwoordig in een groot deel van onze wandelschoenen verwerkt is.

In deze blog lees je wat GORE-TEX precies is en hoe je het onderhoudt.

Wat is de functie van GORE-TEX?

GORE-TEX is een waterdicht membraan dat tussen de binnen- en buitenvoering van de schoen zit. Het membraan zorgt ervoor dat transpiratie wel van binnen naar buiten kan, maar vochtdruppels niet van buiten naar binnen. Hoe werkt dat precies?

Hoe werkt GORE-TEX?

In een GORE-TEX   membraan zitten allemaal heel kleine gaatjes. Die gaatjes zijn precies groot genoeg om transpiratievocht (waterdamp) naar buiten te vervoeren, maar te klein voor een regendruppel om door naar binnen te komen. Om die reden is de schoen ademend én waterdicht.

GORE-TEX zie je meestal terug in wandelschoenen, omdat dit type schoenen vaak veel te verduren heeft. Bekijk hieronder de functie van het Goretex membraan.

GORE-TEX schoenen reinigen (Stap 1)

Het bovenmateriaal van je GORE-TEX gevoerde wandelschoenen moet regelmatig gereinigd worden. Het op tijd verwijderen van vuil, helpt het ademend vermogen van het leer te behouden.

Dat ook de GORE-TEX voering zelf gereinigd moet worden is minder bekend. Toch is dit een belangrijke stap in het onderhoud van je schoenen. Bij voorkeur eens per zes maanden spray je de voering in met een reinigend schuim zoals de Collonil Protect & Care waarna je met dit schuim en een droge doek de binnenkant van de schoen reinigt.

GORE-TEX Reinigen: binnen en buitenkant - 1

Deze reiniging voorkomt dat de kleine openingen in het GORE-TEX membraan verstopt raken en het materiaal zijn ademend vermogen verliest.

GORE-TEX schoenen beschermen (Stap 2)

Wanneer je je wandelschoenen met GORE-TEX voering niet op de juiste manier verzorgt, zal je op termijn toch natte voeten krijgen waarbij het vocht van binnenuit komt in plaats van buitenaf.

Wandelschoenen die vaak doornat worden, kunnen stug worden en daardoor minder prettig gaan lopen.

Voorkom dit door de juiste beschermingsspray te gebruiken. Wij kiezen voor Collonil Carbon Pro. Deze spray geeft een extra vuil- en waterafstotende laag, zonder de werking van het waterdichte membraan aan te tasten.

welk onderhoud voor wandelschoenen

Tip: Lees ook onze blog over het onderhoud van wandelschoenen en hoe je hun levensduur eenvoudig kunt verlengen.

GORE-TEX laten drogen voor langere levensduur

Weetje: Door de GORE-TEX voering krijgt water geen kans om de schoenen binnen te komen. Wel is het belangrijk om ze tussen de draagbeurten door voldoende te luchten. Eventueel achtergebleven transpiratievocht heeft tijd nodig om de schoenen te verlaten.

Dit proces is te versnellen door je wandelschoenen open weg te zetten, liefst met houten schoenspanners erin en de binnenzooltjes eruit. Bewaar wandelschoenen liever niet in een gesloten doos of dichte schoenenkast wanneer ze niet volledig droog zijn.

Zorg voor je schoenen, dan zorgen zij voor jou

Wanneer je je wandelschoenen met GORE-TEX voering niet op de juiste manier verzorgt, zal je op termijn toch natte voeten krijgen waarbij het vocht van binnenuit komt in plaats van buitenaf.

Op zoek naar nieuwe wandelschoenen of twijfel je over je huidige wandelschoenen? Lees ons advies in deze blog, of kom langs in onze winkel!

Route

 

← Terug naar overzicht