Route

Suéde schoenen onderhouden in 3 stappen

Blog

Herinner je je nog die rijen schoenen in de keuken van je ouders of grootouders iedere zaterdag? Vroeger was schoenen poetsen vaste prik, maar tegenwoordig is het een uitstervend fenomeen. Als schoenen liefhebbers vinden wij dat jammer, want met goed onderhoud verleng je de levensduur van je schoeisel aanzienlijk.

We horen steeds vaker dat klanten angstig zijn om bepaalde materialen aan te schaffen, omdat ze bang zijn dat het lastig te onderhouden is. Met name suède is zo’n materiaal waar mensen huiverig voor zijn en dat is helemaal niet nodig! Suéde schoenen onderhouden is super makkelijk, in deze blog vertellen wij het in drie stappen.

Wat is suéde?

Suède is de ‘binnenkant’ van de dierenhuid, oftewel de andere kant van glad leer. Het heeft een opvallende vezel die wat harig lijkt. Omdat suède zachter is dan glad leer, is het lekker soepel en draagt het erg comfortabel. In het hedendaagse modebeeld is suéde niet weg te denken. Ook onze collectie bestaat voor een groot deel uit suéde schoenen.

Vanwege de opstaande vezel, kan je het materiaal niet poetsen met een vette schoencrème zoals we wel doen met glad leer. Hoewel je het materiaal anders moet aanpakken, is het niet per se moeilijker.

Wat is suede?
De harige vezels van suéde schoenen

Suéde schoenen schoonmaken (stap 1)

Zoals bij elke onderhoudsbeurt, start je met het reinigen van je schoenen. Dit doe je met een zachte borstel of een katoenen doek. Hardnekkige vlekken kan je verwijderen met een suède Cleaner of een speciale vlek oplossende Bamboo Lotion spray.

Tip: leg bij deze stap iets (bijvoorbeeld een krant) onder je schoenen om het vuil op te vangen bij het borstelen.

Het materiaal voeden (stap 2)

Wanneer de schoenen schoon zijn, kan je beginnen met het voeden van het materiaal. In het geval van suède kiezen we voor een vloeibaar onderhoudsmiddel. Dit trekt goed het materiaal in en houdt het elastisch en zacht.

Omdat suède door zijn bijzondere structuur dieper geverfd kan worden dan bijvoorbeeld glad leer, heeft het tot voordeel dat het niet gauw met gekleurde poets behandeld zal hoeven worden. Een kleurloze flacon voor suéde zal in vrijwel alle gevallen een goed resultaat geven.

Suede schoenen schoonmaken met Collonil producten
Onderhoudsproducten voor suéde schoenen

Breng een beschermlaag aan (stap 3)

Na het opfrissen en het laten drogen van de schoenen hebben ze alleen nog een goede beschermlaag nodig tegen vuil en vocht. Het beste bescherm je je suéde schoenen met de Carbon Pro spray van Collonil. Door deze behandeling hebben ze de eerste weken een prima bescherming tegen invloeden van buitenaf.

Hoe zit het met andere materialen?

Behalve suède zijn ook nubuck, mesh-stoffen, textiel en gevlochten leer, materialen die te boek staan als moeilijk te onderhouden. Voor deze materialen geldt echter hetzelfde als voor suède: reinig het materiaal met een zachte borstel of een geschikte vlekoplossende spray. Indien je schoenen kaal aanvoelen of verkleurd zijn, vraag in de winkel naar het voedende onderhoudsmiddel dat past bij het materiaal en bescherm als laatste de schoenen met een goede beschermende spray. Meer onderhoudstips >

Naast je schoenen en laarzen, kan je uiteraard ook tassen, riemen en jassen op deze manier onderhouden voor een langere levensduur.

Suéde schoenen onderhouden: het beste advies

Voor het beste advies om jouw suéde schoenen weer mooi zacht te krijgen, kun je het beste mét je schoenen naar onze winkel komen. Wij laten je precies zien welke producten je het beste kunt aanschaffen en hoe je te werk gaat. Wij helpen je graag.

← Terug naar overzicht