Route

Suéde schoenen onderhouden in 3 stappen

Blog

We horen steeds vaker dat klanten angstig zijn om bepaalde materialen aan te schaffen, omdat ze bang zijn dat het lastig te onderhouden is.

Met name suède is zo’n materiaal waar mensen huiverig voor zijn en dat is helemaal niet nodig! Suède schoenen onderhouden is super makkelijk, in deze blog vertellen wij het in drie stappen.

Wat is suéde?

Wat is suede?
De harige vezels van suéde schoenen

Suède is de ‘binnenkant’ van de dierenhuid, oftewel de achterkant van glad leer. Het heeft een opvallende vezel die wat harig lijkt. Omdat suède zachter is dan glad leer, is het lekker soepel en draagt het erg comfortabel.

Uit het hedendaagse modebeeld is suède niet weg te denken. Ook onze collectie bestaat voor een groot deel uit suéde schoenen.

Vanwege de opstaande vezel, kan je het materiaal niet poetsen met een vette schoencrème zoals we wel doen met glad leer. Hoewel je het materiaal anders moet aanpakken, is het niet per se moeilijker.

Stappenplan voor het onderhouden van Suéde schoenen

Suède schoenen zijn een stijlvolle en tijdloze toevoeging aan elke garderobe, maar vereisen ook specifiek onderhoud om hun unieke textuur en uitstraling te behouden.

In dit stappenplan leer je hoe je suède schoenen effectief kunt schoonmaken, voeden en beschermen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, zorg je ervoor dat jouw suède schoenen in topconditie blijven en je er langer plezier van hebt.

Suéde schoenen schoonmaken (stap 1)

Suede cleaner voor- en na het reinigen

Zoals bij elke onderhoudsbeurt, start je met het reinigen van je schoenen. Dit doe je met een zachte borstel of een katoenen doek. Hardnekkige vlekken kan je verwijderen met een suède Cleaner of de speciale vlekoplossende Clean & Care foam.

Tip: Leg bij deze stap iets (bijvoorbeeld een krant) onder je schoenen om het vuil op te vangen bij het borstelen.

Het materiaal voeden (stap 2)

Wanneer de schoenen schoon zijn, kan je beginnen met het voeden van het materiaal. In het geval van suède kiezen we voor een vloeibaar onderhoudsmiddel. Dit trekt goed het materiaal in en houdt het elastisch en zacht.

Suéde & Nubuck Flacon laten drogen

Omdat suède door zijn bijzondere structuur dieper geverfd kan worden dan bijvoorbeeld glad leer, heeft het tot voordeel dat het niet gauw met gekleurde poets behandeld zal hoeven worden. Een kleurloze flacon voor suède zal in vrijwel alle gevallen een goed resultaat geven.

Breng een beschermlaag aan (stap 3)

Na het opfrissen en het laten drogen van de schoenen hebben ze alleen nog een goede beschermlaag nodig tegen vuil en vocht. Het beste bescherm je je suède schoenen met de Carbon Pro spray van Collonil. Door deze behandeling hebben ze de eerste weken een prima bescherming tegen invloeden van buitenaf.

Suede schoenen onderhouden: resultaat voor en na

Weetje: Naast je schoenen en laarzen, kan je uiteraard ook tassen, riemen en jassen van suède op deze manier onderhouden voor een langere levensduur.

Hoe zit het met andere materialen?

Behalve suède zijn ook nubuck, mesh-stoffen, textiel en gevlochten leer, materialen die te boek staan als moeilijk te onderhouden. Bekijk de onderstaande onderhoudsgidsen voor hulp bij het poetsen.

 

Suéde schoenen onderhouden: het beste advies

Suede schoenen schoonmaken met Collonil producten
Onderhoudsproducten voor suéde schoenen

Voor het beste advies om jouw suéde schoenen weer mooi zacht te krijgen is het verstandig om met je schoenen naar onze winkel te komen. Wij laten je precies zien welke producten je het beste kunt aanschaffen en hoe je te werk gaat. Wij helpen je graag.

← Terug naar overzicht