Route

Wat zijn goede wandelschoenen? (kooptips)

Blog

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 11 miljoen Nederlanders wel eens een wandeling maakt voor hun plezier. Een enorme groep mensen die daarmee miljarden kilometers per jaar aflegt.

Wandelen heeft een goede uitwerking op ons lichamelijke en mentale welzijn en is een van de meest toegankelijke manieren om aan je dagelijkse portie lichaamsbeweging te komen omdat je enkel een paar goede wandelschoenen nodig hebt om van start te gaan.

Voor ons een goede reden om alle nuttige informatie daarover eens voor je op een rijtje te zetten. In deze koopgids vind je de volgende informatie:

1. De pasvorm van wandelschoenen
2. Welk type wandelschoenen zijn er?
3. Wat zijn goede wandelschoenen merken?
4. Goede wandelschoenen voor brede voeten
5. Welke lichtgewicht wandelschoenen zijn er?
6. Het onderhoud van wandelschoenen

Goede Meindl wandelschoenen kopen in Gemert

De pasvorm van wandelschoenen

De belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van een comfortabele schoen zijn de hakhoogte, de lengte- en breedtemaat en het type zool onder de schoenen.

Hakhoogte en zooltype

Veel mensen denken dat een geheel platte zool het meest comfortabel is. Het tegendeel is echter waar. Een te platte zool geeft veel druk onder de hiel en forceert de enkels en knieën in een bepaalde stand die veel belasting geeft aan de gewrichten. Beter is het om te kiezen voor een hakhoogte van 2 tot 4 centimeter. Hierdoor is de lichaamshouding vanzelf een stuk meer ontspannen, waardoor er minder snel vermoeidheid optreedt bij lang staan.

De maat van de schoenen is van groot belang. Schoenen die goed passen in zowel de lengte als de breedte houden de voet op hun plek waardoor de voetspieren meer kunnen ontspannen.

Verder is het type zool onder de schoenen bepalend voor het comfort bij het staan. Een wat dikkere zool geeft vaak een fijne demping onder de voet die schokken opvangt en de druk onder de voetzool vermindert.

Wat zijn goede wandelschoenen? - Meindl wandelschoenen bij Penninx Schoenen
Goede wandelschoenen hebben de juiste type zool en hakhoogte

Wat als de wandelschoenen niet goed passen?

Wanneer een schoen te groot of te breed is, ben je continu bezig met voorkomen dat je schuift in de schoenen.

Koop je wandelschoenen ook zeker niet te klein. Een te krappe schoen geeft juist drukplekken en het bijbehorende ongemak. 

Ook kan een te grote schoen je voet niet goed ondersteunen. Als je voeten niet worden omsloten door de wandelschoenen heb je geen steun van je schoenen. Omdat er beweging mogelijk is, kunnen de voeten platter of breder worden. Wanneer je voeten al de neiging hebben door te zakken, gaat deze klacht van kwaad tot erger met als gevolg een knikstand die pijn kan geven van kruin tot tenen.

Een slecht passende schoen vervormt snel en slijt harder. Te smalle of te kleine schoenen zullen bijvoorbeeld gaan scheuren door de spanning die er op het materiaal staat. Bij het dragen van te grote schoenen zal de voering gaan slijten door de wrijving en ook de zolen zullen sneller slijten doordat je vaak je voeten minder makkelijk optilt.

Een wandelschoen in de juiste maat zit als gegoten. De voeten kunnen ontspannen en je loopt er zo op weg. Wij adviseren om bij het kopen van nieuwe wandelschoenen altijd je voet op te laten meten.

Welke categorie wandelschoenen moet ik kiezen? - Penninx Schoenen
Zorg voor de juiste pasvorm bij wandelschoenen

Welke categorie wandelschoenen zijn er?

De wandelschoenen van Meindl beschikbaar in verschillende categorieën, A wandelschoenen, A/B wandelschoenen en B wandelschoenen. Hieronder zetten wij de voordelen voor je op een rijtje en bij welke type wandeling je welke categorie wandelschoenen moet gebruiken.

A-categorie: Wandelschoenen in de A-categorie zijn de wat soepelere wandelschoenen van lage- tot halfhoge modellen. Deze schoenen zijn voornamelijk geschikt voor vlakkere wandelingen.

A/B-categorie: De A/B variant heeft een wat stuggere zool en is geschikt is voor de wat ruwere ondergronden.

B-categorie: Wandelschoenen in de B-categorie zijn écht een slag stugger qua onderwerk. De hoge modellen zorgen dan ook voor meer stevigheid en stabiliteit rondom de enkels bij ruwere bergwandelingen.

Wil jij graag meer advies over de keuze voor de juiste wandelschoen? Kom eens langs in onze winkel en wij praten je bij over de mogelijkheden.

Route

Welke wandelschoenen categoriën zijn er?

Wat zijn goede wandelschoenen merken?

Voor iedere soort wandeling is er een geschikte schoen te vinden, of je nu het liefst wandelt in de Oostenrijkse bergen of in onze mooie Nederlandse natuur. Wij leggen uit welke merken er zijn met de bijbehorende eigenschappen.

1. Meindl

Bij ons in de winkel hebben we ervoor gekozen om het Duitse merk Meindl in de collectie op te nemen.

Hoewel het produceren van de schoenen nog met ouderwets handwerk wordt gedaan, is Meindl absoluut een innovatief merk te noemen. Zo gebruiken zij het Meindl Memory Foam-System in hun schoenen wat zorgt voor een optimale pasvorm en zijn de meeste modellen afgewerkt met een Gore-Tex voering.

meindl-wandelschoenen-penninx-schoenen
Meindl wandelschoenen

Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan kwaliteit en comfort. Voor iedere soort wandeling is een geschikte schoen te vinden, of je nu het liefst wandelt in de bergen of in onze mooie Nederlandse natuur.

2. Xsensible

Een ander merk schoenen geschikt voor een wandeling zijn de Stretchwalkers van het Nederlandse merk Xsensible. De unieke balanszolen die zij gebruiken zijn ontwikkeld ter verbetering van de natuurlijke lichaamshouding en zeer geschikt voor het lopen op harde, stabiele ondergronden.

Xsensible wandelschoenen logo

Het bedrijf achter Xsensible heeft al meer dan 100 jaar ervaring in het ontwerpen en produceren van schoenen. Zelf zeggen ze: “Comfort is essentieel voor een optimale loopervaring. De kenmerkende technologieën van Xsensible geven u de bewegingsvrijheid die uw voeten nodig hebben en de energie om langer te kunnen staan.”

3. Durea

Ook het merk Durea heeft een wandelschoenenlijn in hun collectie. Zo zijn er verschillende keuzes. Lage- of hoge modellen, nubuck- of glad leer, wijdtemaat E, H of zelfs K en meestal kun je kiezen uit een aantal verschillende kleuren.

Het merk Durea staat bekend om de goede pasvorm, stevigheid en kwaliteit van materialen. Lees meer over het merk Durea, of vraag om meer informatie bij een van onze schoenadviseurs.

Durea wandelschoenen kopen in Gemert
Durea wandelschoenen

Goede wandelschoenen voor brede voeten

Voor iedere voet verdient een passende schoen. Vooral bij lange wandelingen is het extra belangrijk om voldoende (teen)ruimte te hebben en met een brede voet kan dat wel eens lastig zijn.

Gelukkig is er ook op gebied van wandelschoenen voldoende keuze in breedtematen. Zo hebben wij van Meindl ook een bredere leest, zodat je voldoende ruimte hebt bij de voorvoet.

Ook hebben de merken Xsensible en Durea goede wandelschoenen voor brede voeten. Dit zijn onze favoriete brede wandelschoenen:

Wandelschoenen voor brede voeten heren
Brede wandelschoenen voor heren

Wandelschoenen voor brede voeten dames
Brede wandelschoenen voor dames

Wandelschoenen voor brede voeten - Durea & Xsensible
Brede wandelschoenen van Xsensible & Durea

Onze tip voor brede voeten: pak niet zomaar een maat groter voor de breedte. Een schoen die slecht past en niet goed sluit op de wreef kan zorgen voor verschuiving in de hiel. Dit kan lijden tot ernstige huidirritatie en pijnlijke drukpunten. Kies daarom liever de juiste lengte- en breedtemaat en laat je adviseren door een specialist. Meer tips voor brede voeten >

Welke lichtgewicht wandelschoenen zijn er?

Wandelschoenen zijn over het algemeen best zwaar. Dit heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Zo zijn zwaardere modellen vaak steviger en slijtvaster dan lichtgewicht wandelschoenen.

Als je het niet fijn vindt om een zware schoen te dragen of je vindt het lastig om zwaar bepakt op reis te gaan, dan is een lichtgewicht wandelschoen iets voor jou! Hieronder een greep uit onze favoriete lichtgewicht wandelschoenen:

Lichtgewicht wandelschoenen voor dames - Meindl
Goede lichtgewicht wandelschoenen voor dames

Goede lichtgewicht wandelschoenen voor heren
Goede lichtgewicht wandelschoenen voor heren

Het onderhoud van wandelschoenen

Om jaren plezier te kunnen hebben van je nieuwe wandelschoenen, is het zaak om goed voor ze te zorgen. Elke wandelschoen hoor je goed in te spuiten met een beschermende spray.

Bescherming

De Collonil Carbon Pro Spray legt een beschermende laag over de schoenen heen die ervoor zorgt dat vuil en vocht minder kans krijgen. Deze spray dient na elke vijftien draagbeurten opnieuw opgebracht te worden voor het beste resultaat.

Reiniging

Daarnaast is het belangrijk om het bovenmateriaal op de juiste manier te reinigen en te voeden om het in topconditie te houden.

Voor volledig waterdichte wandelschoenen kan je het beste kiezen voor een model met Gore-Tex voering. Dit is een speciale textielvoering die wel ademt, maar geen vocht doorlaat. In tegenstelling tot wandelschoenen met lederen voering, hebben deze schoenen geen extra behandeling nodig om waterdichtheid te beloven. Meer over het onderhoud van Gore-Tex >

Hoe onderhoud je wandelschoenen?
Goed onderhoud verlegt de levensduur van je wandelschoenen

Verdere verzorgingstips

Het is belangrijk om tussen de draagbeurten door de schoenen voldoende te luchten. Eventueel transpiratievocht heeft tijd nodig om de schoenen te verlaten. Dit proces is te versnellen door de schoenen open weg te zetten, liefst met de binnenzooltjes eruit gehaald. Wanneer je wandelschoenen erg nat zijn, kun je het droogproces nog meer versnellen door houten schoenspanners te gebruiken.

Bewaar wandelschoenen liever niet in een gesloten doos of schoenenkast wanneer ze niet volledig droog zijn. Wanneer je je wandelschoenen niet op de juiste manier verzorgt, zal je op termijn natte voeten krijgen waarbij het vocht van binnenuit komt in plaats van buitenaf.

Voor meer informatie over het onderhoud van wandelschoenen, vraag naar advies bij één van onze medewerkers in de winkel.

Route

Misschien vind je dit ook interessant:

Welke schoenen voor artrose voeten? Ons advies >

Alles over brede voeten: klachten, oorzaken en welke schoenen >

Schoenadvies voor veelvoorkomende voetproblemen >

← Terug naar overzicht