Route

Wat te doen tegen zweetvoeten: praktische tips en de beste schoenen voor frisse voeten

Blog

Zweetvoeten kunnen zowel gênant als oncomfortabel zijn. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om dit probleem aan te pakken. In dit artikel geven we je praktische tips om zweetvoeten te verminderen en bespreken we de beste schoenen voor frisse voeten.

1. Kies het juiste schoeisel

Het kiezen van het juiste schoeisel is essentieel om zweetvoeten te voorkomen. Draag bij voorkeur schoenen gemaakt van ademende materialen zoals leer of textiel.

De beste schoenen tegen zweetvoeten-Durea en Gijs
Durea schoenen hebben een leren binnenzool en voering

Merken als Gijs, Durea en Mephisto bieden een ruim assortiment ademende schoenen aan. Deze merken maken gebruik van een (kalfs)leren voering en -binnenzool. Dit materiaal heeft een hoog vochtopname gehalte waardoor de voeten droog en fris blijven ondanks je transpirerende voeten.

Voor mensen met specifieke voetproblemen, zoals reuma en artrose, pijnlijke voeten of hielspoor, zijn er van de bovengenoemde merken ook goede schoenen beschikbaar.

2. Let op je sokken

Draag altijd sokken van vochtafvoerende materialen zoals katoen of wol. Vermijd synthetische materialen die het vocht vasthouden en zo zweetvoeten bevorderen.

Beste sokken tegen zweetvoeten
Speciale sokken van Meindl met merinowol

3. Onderhoud je schoenen

Schoenen moeten regelmatig worden onderhouden om de levensduur te verlengen en zweetvoeten te voorkomen. Dit geldt vooral voor schoenen met een Gore-Tex voering en andere schoenen die in aanraking komen met water.

Gebruik schoenspanners om de vorm van je schoenen te behouden en vocht te absorberen.

Schoenspanners tegen vervelende geurtjes in schoenen
Houten schoenspanners absorberen vocht en zorgen voor frisse schoenen

4. Laat je schoenen drogen

Het laten drogen van je schoenen voorkomt dat vervelende geurtjes de overhand nemen in je schoenen. Zuren van transpiratievocht tast het leer aan waardoor het materiaal eerder gaat slijten.

Tip: Laat je schoenen minstens 24 uur rusten voordat je ze weer aantrekt. Dit geeft het materiaal de tijd om te drogen en voorkomt dat bacteriën zich vermenigvuldigen.

Het beste is om je schoenen te laten drogen met schoenspanners. Mocht je deze niet hebben dan zie je hieronder een andere manier om het drogingsproces te versnellen.

Schoenen laten luchten tegen vervelende geurtjes
Je schoenen drogen sneller wanneer de zooltjes er (half) uit zijn

5. Verzorg je voeten

Het is belangrijk om je voeten goed te verzorgen om zweetvoeten te voorkomen. Was je voeten dagelijks met zeep en droog ze goed af, vooral tussen de tenen. Gebruik eventueel een Pedicare anti-transpirant voor de voeten om de zweetproductie te verminderen. Deze is verkrijgbaar in onze winkel.

Aanbevolen schoenen voor verschillende situaties:

Damesschoenen en herenschoenen met ademende materialen, zoals die van Gijs, Durea en Mephisto, zijn perfect voor dagelijks gebruik.

Kinderschoenen van Twins & Trackstyle en Piedro bieden uitstekende ondersteuning en ademend vermogen.

Kinderschoenen tegen zweetvoeten
Kinderschoenen van Twins & Trackstyle

– Voor mensen met diabetes zijn er speciale schoenen voor diabetesvoeten beschikbaar om vervelende klachten te voorkomen.

Wandelschoenen van het merk Meindl zijn ideaal voor outdooractiviteiten, dankzij hun ademend vermogen en ondersteuning. Ook zijn er verschillende breedtematen beschikbaar voor smalle en (extra) brede voeten. Bekijk onze wandelschoenen koopgids voor meer informatie.

Extra tips voor zweetvoeten

– Als je last hebt van dikke voeten bij warm weer, zorg dan voor voldoende ventilatie en kies schoenen met ademende materialen.

– Gebruik de Collonil Breeze om je schoenen een frisse en aangename geur te geven. Deze is verkrijgbaar in onze winkel.

Collonil Breeze tegen vervelende geurtjes
Collonil Breeze tegen vervelende geurtjes in je schoenen

– Je schoenen regelmatig onderhouden is belangrijk om ze fris en hygiënisch te houden.

– Bij voetklachten zoals een hallux valgus, doorgezakte voeten of hamertenen is het extra belangrijk om goed passende schoenen te dragen. Laat je goed adviseren in een gespecialiseerde schoenenwinkel of laat eventueel je schoenen oprekken voor een betere pasvorm.

– Zorg ervoor dat je voeten goed opgemeten worden, zodat je de juiste maat schoenen draagt. Te strakke schoenen kunnen zweetvoeten verergeren.

Wat te doen tegen zweetvoeten?

Het voorkomen en behandelen van zweetvoeten begint bij het dragen van de juiste schoenen en het verzorgen van je voeten. Kies voor ademende materialen en houd je schoenen goed onderhouden. Bij Penninx Schoenen vind je een breed assortiment aan schoenen voor verschillende voetproblemen, waarbij stijl en comfort hand in hand gaat. Neem gerust contact met ons op voor advies op maat en meer informatie over onze collecties en merken.

← Terug naar overzicht