Route

Hoe vind ik de juiste schoenen tegen hielspoor?

Blog

Last van vervelende pijn onder je hak? Meestal duidt dit op hielspoor. Een juiste schoen kan vaak de pijn verlichten. In deze blog helpen we jou met het vinden van de juiste schoenen tegen hielspoor.

Hielspoor, wat is dat eigenlijk?

In onze winkel komt het gesprek regelmatig op hielspoorklachten. Een vervelende kwaal die soms lange tijd voor pijnklachten zorgt. Om te beginnen eerst een korte uitleg;

Onder de voet loopt de voetzoolpees. Deze pees verbindt de voorvoet met de hiel. Wanneer die pees overbelast raakt, ontstaat een scherpe pijn onder de voet richting de hiel. Dit noemt men hielspoor. De pijn is voelbaar zodra je de voet belast door erop te staat of te lopen. In rust wordt de pijn minder of verdwijnt helemaal.

Oorzaak en behandeling van hielspoor

Hielspoor ontstaat zoals gezegd door overbelasting van de voetzoolpees. Het ontstaat geleidelijk, slechts in enkele gevallen wordt het veroorzaakt door een plotselinge blessure. Doordat de klacht geleidelijk opbouwt, duurt het vaak ook een langere tijd voor de klachten weer verdwijnen. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Hielspoor kan verschillende oorzaken hebben. Fanatiek sporten is een veelgehoorde en dan met name sporten waarbij hard wordt gelopen of veel wordt gesprongen. De landing van de voet op de grond geeft een grote belasting en kan na langdurige overbelasting hielspoor veroorzaken.

Zorg dat de spieren in de voeten goed warm zijn voor je gaat sporten of een flinke wandeling gaat maken. Dit kan al door eenvoudige rek- en strekoefeningen. Informeer daar gerust naar als je bij ons in de winkel bent.

Daarnaast geeft lopen op blote voeten een hoger risico door de harde ondergronden waarop we lopen. Onze voeten zijn niet gemaakt om te lopen op verharding. Kies daarom ook binnenshuis voor een comfortabele schoen.

TIP: lees de vijf grootste misvattingen over schoenen op onze website.

Hielspoor door nieuwe schoenen?

Ook nieuw schoeisel kan hielspoor veroorzaken. Schoenen die een slechte pasvorm hebben of niet goed passen bij de voet, kunnen vervelende klachten geven. Door te platte zolen of te weinig ondersteuning kan de voet makkelijk overbelast raken.

Bij warm weer lopen veel mensen soms wel de hele dag op goedkope (bad)slippertjes. Die slippers geven geen ondersteuning aan de voet en geven bij iedere stap nog een extra tikje tegen de hiel. Na de zomer zien we doorgaans veel gevallen van hielspoor. Let daarom extra op het dragen van goede zomerschoenen.

Vaak kiezen mensen uit zuinigheid voor een schoen van lagere kwaliteit. Een goede schoen is best een flinke uitgave, maar betaald zich uiteindelijk terug door de langere levensduur van de schoen en de gezondheid van de voeten.

Hoe vind ik de juiste schoenen tegen hielspoor klachten?

Geduld is een schone zaak bij het laten genezen van hielspoor. Het belangrijkste is dat de voetzoolpees niet verder overbelast wordt. Dit kan bereikt worden door te kiezen voor een schoen met een veel demping en/of een goede afwikkeling in de zool.

Er bestaan ook speciale inlegzooltjes die in de schoen gelegd kunnen worden voor extra demping.

Zowel in onze herencollectie als damescollectie hebben we verschillende merken die modellen op de markt hebben gebracht speciaal geschikt bij hielspoorklachten.

Xsensible Stretchwalker maakt vlotte modellen met een goede demping, Wolky heeft met hun Roll-zool een klassieker in huis met een fijne afwikkeling en Durea draagt met de lijnen GO en `1948` ook een steentje bij.

We begrijpen dat voetproblemen soms complex zijn, maar dat is geen reden om ze te verwaarlozen. In onze schoenenwinkel kijken we graag met je mee om te zoeken naar de beste oplossing.

Route

 

← Terug naar overzicht