Route

Schoenen voor ouderen: een gids om de juiste keuze te maken

Blog

Wij mensen lopen heel wat af in ons leven. De gemiddelde persoon legt te voet zo’n 100.000 kilometers af. Tweeënhalf keer de wereld rond, dat zijn heel wat stappen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een oudere voet wat extra aandacht nodig heeft. Hoewel niet iedere oudere per definitie een voetproblemen heeft, is het weldegelijk nodig om rekening te houden met het schoeisel dat hij of zij draagt en de manier waarop de voeten worden verzorgd.

In deze blog gaan we dieper in op de juiste keuze van schoenen voor ouderen. We bespreken onder andere welke soorten schoenen en merken er beschikbaar zijn voor de oudere voet. Ook geven we enkele tips over hoe eventuele voetproblemen bij ouderen met wat extra zorg voorkomen kunnen worden.

Waarom zijn comfortabele schoenen voor ouderen belangrijk?

Comfortabele schoenen voor ouderen zijn belangrijk omdat met de jaren onze huid dunner en gevoeliger wordt. Dit is vooral te merken aan het sneller ontstaan van irritaties en wondjes of blauwe plekken. Door de keuze voor een schoen van soepel materiaal, zal de voet minder snel beschadigd raken en een beschadigde huid sneller genezen.

Wanneer het evenwicht minder wordt, kunnen we kiezen voor schoenen met een stabiele zool waarmee je makkelijker in balans blijft. Een doorlopende zool is hierbij de beste keuze omdat een losse hak regelmatig valpartijen veroorzaakt bij oudere mensen.

Welke merken zijn geschikt als senioren schoenen?

In onze collectie hebben we gekozen voor het merk Xsensible. Comfortabele klassiekers in neutrale kleuren die op strategische plekken voorzien zijn van elastisch leer of suède om de voet alle ruimte te geven die hij nodig heeft. De stabiele, vlakke zool helpt bij het houden van voldoende evenwicht tijdens het lopen. Door de klittenbandsluiting zijn de schoenen makkelijk aan en uit te doen.

Makkelijke schoenen voor oudere dames - Xsensible
Xsensible schoenen voor oudere dames

Het merk Ströber maakt mooie senioren schoenen voor heren met de keuze uit een vetersluiting of een klittenbandsluiting. Deze schoenen sluiten stevig rondom de voet, maar zijn zoveel mogelijk naadloos én hebben extra teenruimte. Door het gebruik van hertenleer is de schoen boterzacht en zeer comfortabel.

Makkelijke schoenen voor senioren - penninx schoenen
Veterschoenen voor senioren

Schoenen voor oudere heren - Ströber
Makkelijke schoenen voor oudere heren

Voor ouderen die herstellende zijn van een ingreep of nog maar weinig lopen is het dragen van een stevige schoen vaak niet mogelijk. Schoenen zijn dan te stug en te zwaar wat de mobiliteit beperkt. In deze gevallen is het best om een verbandschoen te dragen. Dit zijn zachte schoenen die wel wat weg hebben van een pantoffel. Ze hebben soepele zolen, een klittenbandsluiting en zijn gemaakt van vilt en scheerwol. De ideale schoenen tijdens revalidatie of voor mensen die slechts kleine stukjes binnenshuis lopend afleggen.

Voetproblemen bij ouderen voorkomen: enkele handige tips

Voetproblemen zijn een veelvoorkomend probleem onder ouderen, en kunnen leiden tot verminderde mobiliteit en zelfstandigheid. Met wat extra aandacht voor de oudere voet kunnen de meeste voetproblemen worden voorkomen. Hieronder een aantal tips:

1. Controleer de oudere voet regelmatig op wondjes of irritaties. Het gevoel in de voet kan afnemen met de jaren waardoor irritaties niet altijd op tijd worden opgemerkt.

2. Verzorg de voeten. Smeer ze in, houdt nagels kort en verwijder eelt en likdoorns. Indien dat niet zelfstandig meer gaat, laat het dan doen door een professionele pedicure.

3. Ouderen hebben vaak meer steun nodig voor hun voeten en enkels. Verstelbare sluitingen, zoals veters of klittenband, kunnen helpen om schoenen een betere sluiting aan de voeten te geven en extra steun te bieden. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak en het verbeteren van de stabiliteit tijdens het lopen.

4. Draag de juiste schoenmaat. Laat je voeten opmeten in een schoenenspeciaalzaak. Te grote of te kleine schoenen kunnen de kans op voetproblemen vergroten.

5. Het risico van uitglijden is voor ouderen extra gevaarlijk. Het kiezen van schoenen met anti-slip zolen kan helpen te voorkomen dat hij of zij valt. Zoek naar schoenen met rubberen zolen die grip bieden op verschillende oppervlakken.

Hoe kies ik de juiste schoenen voor ouderen? Vraag hulp van een specialist

De juiste schoenen zijn van groot belang voor ouderen om hun mobiliteit en veiligheid te behouden bij het lopen. Door schoenen te kiezen voor schoenen met een goede verstelbare sluiting, anti-slip zolen en de juiste ondersteuning kunnen ouderen comfortabel blijven lopen. Geschikte merken zijn onder andere Xsensible en Ströber. Let daarbij wel op dat je het juiste model kiest, omdat niet alle schoenen geschikt zijn.

Vraag hulp en advies van een van onze schoenadviseurs bij kiezen van schoenen voor ouderen. Met de juiste hulpmiddelen en kennis kunnen wij de voeten beoordelen en adviseren welke schoenen het beste passen bij de behoeften en eventuele voetproblemen.

Route naar onze winkel

 

← Terug naar overzicht