Route

Wandelschoenen of hardloopschoenen: Welke moet je kiezen? Veelgestelde vragen beantwoord!

Blog

Zowel hardlopen als wandelen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en het zijn, naast fietsen, de meest beoefende bewegingsactiviteiten in ons land. Voor veel mensen lijken de twee sporten veel op elkaar en daarom zien we regelmatig dat wandelschoenen worden gebruikt voor hardlopen en hardloopschoenen voor het wandelen. Je vraagt je af moet ik wandelschoenen of hardloopschoenen kiezen?

Door het verschil in loopbeweging is het echter een stuk beter om de juiste schoen bij de sport te kiezen, dit om de sportervaring te verbeteren en blessures te voorkomen. In deze blog leggen we je de verschillen uit tussen wandelschoenen vs hardloopschoenen en welke je het best kan kiezen.

Waarom een wandelschoen?

Bij de wandelbeweging is er op ieder moment een voet aan de grond. Dit maakt dat onze voeten nooit meer dan ons eigen lichaamsgewicht dragen. De zool mag dus lekker stevig en stabiel zijn. Wanneer je graag wandelt op zandpaden of op ongelijk terrein, zou je kunnen kiezen voor een wat grover zoolprofiel voor meer grip.

Waarom wandelchoenen? De zool van wandelschoenen

Omdat een rondje wandelen minder intensief en belastend is dan ronde hardlopen, houd je wandelen langer vol en ben je dus vaak wat langer van huis. Een goede sluiting rondom de voet en enkel is dan des te belangrijker. Evenals de keuze voor een materiaal dat waterafstotend of waterdicht is. Op deze manier zijn de wandelschoenen dag na dag te gebruiken zonder dat je natte voeten krijgt.

Leestip: 5 redenen waarom wandelschoenen essentieel zijn voor je volgende reis >

Wanneer hardloopschoenen?

Als je hardloopt is er tussen elke pas een zweefmoment waarbij je voeten de grond niet raken. Hierdoor is de kracht die bij de landing op je lichaam komt een stuk groter dan bij de wandelbeweging.

Een van de belangrijkste eigenschappen van een geschikte hardloopschoen is dan ook demping. Een hardloopschoen moet bij de landing 3x het lichaamsgewicht kunnen verdragen. Door de extreem zachte demping van wandelschoenen zorgt het ervoor dat je regelmatig kunt gaan hardlopen zonder blessures te ontwikkelen.

Vanwege de intensieve inspanning die je levert bij hardlopen, loopt de temperatuur van je lichaam én je voeten sneller op dan bij wandelen. Hierdoor wordt bij de ontwikkeling van hardloopschoenen meestal gekozen voor dunne, open materialen. Deze zijn niet waterdicht, maar wel heel luchtig. Daarnaast is een hardloopschoen per definitie licht van gewicht, vanwege de dunne en dempende materiaalkeuze.

Kies voor twee paar schoenen

Omdat de aanschaf van twee paar sportschoenen een flinke investering is, dragen veel mensen hun hardloopschoenen ook voor een wandeling en hun lichtgewicht wandelschoenen voor hardlopen. Op zich heel begrijpelijk, maar ook onverstandig want:

– Je wandelschoenen zijn eigenlijk te zwaar en stug om mee te hardlopen. Goede resultaten zullen uitblijven en door het gebrek aan demping ontwikkel je sneller pijnlijke blessures waardoor hardlopen onmogelijk wordt.

– Hardloopschoenen geven onvoldoende ondersteuning aan de voet en minder grip op de ondergrond. Valpartijen, uitglijden en zere voeten na het wandelen ligt op de loer. Omdat je meer vraagt van je schoen dan hij kan bieden, zullen ze ook sneller verslijten.

Wij adviseren je daarom om tóch te kiezen voor twee paar schoenen. Bij goed gebruik van je sportschoenen verlaag je de kans op blessures en ongemakken én zullen je schoenen een langere levensduur hebben. De investering zal zich op de lange duur dus ongetwijfeld uitbetalen.

Op onze speciale wandelschoenen afdeling adviseren wij je graag bij de keuze voor de beste wandelschoenen voor jouw voet. Door samen te kijken naar jouw wandelwensen, gaan we op zoek naar de beste match.

Raadpleeg onze wandelschoenen koopgids om zelf te onderzoeken welke wandelschoenen geschikt zijn voor jouw voet

Wandelschoenen afdeling - schoenenspeciaalzaak

Veelgestelde vragen over wandelschoenen of hardloopschoenen en welke je moet kiezen

Zijn wandelschoenen of hardloopschoenen beter voor lange afstanden?

Wandelschoenen zijn over het algemeen beter voor lange afstanden omdat ze zijn ontworpen voor comfort en ondersteuning op langere tochten. Ze kunnen echter zwaarder zijn dan hardloopschoenen, dus houd dit in gedachten bij het maken van je keuze.

Welke schoenen zijn het beste voor ruig terrein?

Wandelschoenen zijn beter voor ruig terrein. Ze hebben een stevige zool en extra ondersteuning voor de enkel die nuttig kan zijn op ongelijkmatige of ruwe oppervlakken. Hardloopschoenen zijn daarentegen meer gericht op snelheid en flexibiliteit.

Zijn hardloopschoenen goed voor dagelijks gebruik?

Let op met het dagelijks gebruik van hardloopschoenen. Ze zijn erg soepel en licht van gewicht. Daarom bieden ze niet zoveel ondersteuning als bijvoorbeeld wandelschoenen. Dit maakt hardloopschoenen dus ook minder geschikt voor mensen met voet- of enkelproblemen.

Kan ik wandelschoenen gebruiken om te hardlopen?

Het wordt niet aangeraden om met wandelschoenen te hardlopen, omdat ze niet dezelfde flexibiliteit en demping bieden als hardloopschoenen. Ze zijn ook vaak zwaarder, wat extra belasting op je gewrichten kan veroorzaken.

Welke soort schoen gaat het langst mee?

Over het algemeen gaan wandelschoenen langer mee dan hardloopschoenen omdat ze zijn ontworpen om zwaardere omstandigheden te weerstaan. Het hangt echter ook af van hoe vaak je ze draagt en onder welke omstandigheden. Het beste is om je schoenen te vervangen als ze oncomfortabel beginnen te voelen of hun ondersteuning verliezen.

Zijn wandelschoenen of hardloopschoenen beter voor mijn voeten?

Dit hangt af van de activiteit en je type voet. Wandelschoenen bieden meer ondersteuning en zijn beter voor langere afstanden of ruig terrein, terwijl hardloopschoenen lichter en flexibeler zijn, wat comfortabeler is bij reguliere training.

Hoe vaak moet ik mijn wandel- of hardloopschoenen vervangen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om hardloopschoenen te vervangen na ongeveer 500-800 kilometer gebruik, maar dit hangt af van je gewicht, je looptechniek en het oppervlak waarop je loopt. Wandelschoenen moeten meestal worden vervangen als ze beginnen te verslijten en je minder comfort en ondersteuning geven. Kom langs in onze winkel voor een gratis wandelschoenen check!

Kan ik dezelfde schoenmaat aanhouden voor zowel wandel- als hardloopschoenen?

Wandelschoenen worden meestal gedragen met een dikkere sok met bijvoorbeeld merino wol. Daarom worden wandelschoenen over het algemeen een maat groter gepakt dan je reguliere schoenmaat. Houd er daarnaast rekening mee dat sommige merken verschillen in maatvoering.

Het is altijd het beste om schoenen te passen voordat je ze koopt om zeker te zijn van een comfortabele pasvorm. Zorg ervoor dat je voeten voldoende ruimte hebben om te bewegen, maar dat de schoenen niet zo groot zijn dat ze slippen of wrijven.

← Terug naar overzicht