Route

Help! Mijn kind loopt met voet naar binnen

Blog

Kindervoeten groeien snel en tijdens de ontwikkeling van de voetjes ontstaan soms problemen.

Misschien zie je dat je kind met de voet naar binnen staat of merk je dat hij of zij soms klaagt over pijn aan de voeten. In deze gevallen is het belangrijk dat je een bezoekje brengt aan een schoenenspeciaalzaak om de voeten en hun stand te laten checken.

De ontwikkeling van kindervoeten

De voet heeft een van de meest ingewikkelde structuren in een mensenlichaam met wel 28 botten en 33 gewrichten. Door de snelle groei van een kinderlijfje komt er behoorlijk wat kracht te staan op die spieren en gewrichten.

Als gevolg daarvan zie je in de eerste levensjaren van een kind regelmatig een knikstand, O-benen of X-benen ontstaan. In principe is dit niets om je zorgen over te maken, veelal trekt dit vanzelf bij rond de kleuterleeftijd wanneer de groeisnelheid afneemt.

Ontwikkeling van kindervoeten - Penninx Schoenen
Kinderschoentjes voor een goede ontwikkeling >

Eerste hulp bij voetproblemen

In enkele gevallen ontstaan er toch problemen die pijn of andere klachten veroorzaken. Het komt regelmatig voor dat de kinderen zelf niet aangeven dat ze pijn hebben. Daarom is het verstandig om elke acht weken een bezoek te brengen aan de schoenenspeciaalzaak om hun voeten te laten checken. Op deze manier worden eventuele standsafwijkingen ook snel gesignaleerd en zijn we grote problemen bijna altijd voor.

Meestal wordt een stevige schoen aangemeten en verminderen de klachten daarna snel. Het kan zijn dat je ter aanvulling versterkende oefeningen geadviseerd krijgt.

Deze oefeningen zijn vooral geschikt voor kinderen met zwakke voetspieren en enkels én zijn vooral leuke spelletjes om te doen. We zetten hieronder drie leuke oefeningen op een rijtje om met je kind samen te doen.

1. Loop als een ooievaar met langzame, grote stappen over een denkbeeldige streep in je woonkamer. Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren. Daarmee train je de spieren in je enkels.

2. Ga op een lage stoel zitten en zet twee bakjes voor je op de grond met knikkers erin. Probeer de knikkers één voor één met je tenen te pakken en in het andere bakje te doen. Hiermee train je de spieren in je voorvoeten.

3. Ga op een lage stoel liggen en leg een deegroller of een pvc-buisje op de grond. Zet je voet op de rol en beweeg naar voor en naar achter. Hiermee prikkel je de spieren onder je voeten én je geeft ze een lekkere massage!

shoesme baby en kinderschoenen koop je bij Penninx Schoenen Gemert
Shoesme baby- & kinderschoenen

Loopt je kind met de voet naar binnen?

Dan hoeft dat niet per definitie erg te zijn. Het is wel verstandig om, zeker tijdens de groei, advies in te winnen over goede kinderschoenen. Loopt je kind op een té slappe schoen of blijkt het schoentje te smal of te breed te zijn, dan loopt je kind een verhoogd risico op voetproblemen.

Onze voetspecialisten kijken graag met je mee naar geschikte kinderschoentjes die ook nog eens lekker hip zijn. Wij helpen je graag!

Route

 

← Terug naar overzicht